Impresii

 Ioana Georgescu Ratiu RaileanuIoana Georgescu Rațiu-Răileanu, fiica lui George Georgescu

„Ce lucru minunat această întâlnire  şi nu uit nici un moment cât datorăm oamenilor care de 25 de ani fac posibil acest eveniment : profesorilor de la Liceul George Georgescu, Directorului, Primarului, Consiliului Judeţean, Sponsorilor.
Tuturor felicitări şi mulţumiri din inimă.
Dar poate lucrul cel mai important pe care-l realizează acest concurs este calitatea emoţiei întâlnirilor dintre concurenţi, copii minunaţi, adolescenţi tineri şi părintii lor, care au făcut şi fac sacrificii importante pentru ai încuraja şi pregăti , cu membrii juriului, muzicieni-profesionişti de elită, care şi ei oferă cu generozitate timpul şi energia lor pentru a fi alături de cele mai strălucite talente.
Tuturor vreau să adresez calde felicitări şi un mesaj de speranță.
Muzica şi talentul înving întotdeauna şi George Georgescu este un exemplu în acest sens.

„George Georgescu a iubit tinerii. El a instituit repetiţii generale  la care studenţii aveau intrare liberă. A încurajat şi dirijat primele concerte ale unor copii foarte talentaţi care aveau să devină artişti iluştrii : Claudio Arrau, Henryk Szering, Dinu Lipatti, Valentin Gheorghiu.”

„Muzica nu este numai o carieră, este și o deschidere către orizonturile cunoașterii și îmbogățire de sine. Marele Premiu pe care mama mea l-a acordat şi pe care eu continui să-l dau  în fiecare an, este menit să răsplătească talentul şi efortul unui tânăr artist în devenire, dar mai ales să încurajeze aspirația spre excelenţă.”

 

1940 Tutu Georgescu la CantuniariiTutu George Georgescu (2002)

„Am așteptat 37 ani să se vorbească astfel de George Georgescu. Nu m-am simțit decât încântată și întinerită de emoții firești pe care nu am crezut că le voi mai trăi la vârsta mea. Trebuie să ne regăsim sufletul care a început să adoarmă, dacă nu să moară.  Am încredere în dragostea pentru frumos care există în voi.Am o mare încredere că voi veți ridica prin eforturi susținute, nivelul acestei țări minunate. Va doresc tuturor să aveți aceeași receptivitate pentru frumosul muzicii, pentru ca sufletul să se simtă înălțat.
Cum spunea și soțul meu, viata este o gamă. In fiecare zi urci câte o notă, dar greul constă în a te menține când ajungi sus.”

„Este o realitate ce întruchipează o dorință  tainică de 40 de ani de când nădăjduiam să văd în lumină reapărând legendara existentă a unuia dintre ultimii « aristocrați ai baghetei » eu, care am avut destinul să-mi împletesc viata cu a lui. Nu mă pot împiedica să mă gândesc la poetica fatalitate care a făcut ca George Georgescu să se nască la Sulina, eu la Galați, iar între aceste două constelații ale Dunării de Jos sa se afle Tulcea- acest mic templu în care se întrec tinere talente din diverse țări care mâine vor bate la porțile consacrării.”

 

Marin CazacuMarin Cazacu, profesor universitar doctor, manager Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” 

“Existența Concursului Internațional “George Georgescu” reprezintă una dintre cele mai valoroase evenimente la nivel național (deocamdată!) ce aduce în fiecare an la Tulcea cel mai mare număr de participanți, comparativ cu celelalte concursuri de gen din România. Personalitatea lui George Georgescu a atras și continuă să-i atragă pe toți cei care aspriră la performanță . Am putea spune în câteva cuvinte că la Tulcea «cantă viitorul»!”

 

Dan DEDIUDan Dediu, compozitor, profesor universitar doctor, rector Universitatea Națională de Muzică București

“Concursul Internațional “George Georgescu” de la Tulcea reprezintă o oportunitate excepțională oferită tinerilor muzicieni de a se întâlni, asculta și întrece într-o competiție prestigioasă pe plan național. De la an la an, am observat împlinirea acestei manifestări, împlinire datorată profesionalismului organizatorilor, entuziasmului participanților, frumuseții acestui loc mirific, care este Tulcea și, bineînțeles, spiritului tutelar al Maestrului George Georgescu.”

 

Grigore ConstantinescuGrigore Constantinescu, profesor universitar doctor, Președintele Uniunii Criticilor Muzicali din România “Mihail Jora”

“Pentru reprezentanții culturii muzicale românești – final de secol XX și început de secol XXI, reperul valoric al acestui Concurs internațional de interpretare reprezintă un focar al artei muzicale interpretative contemporane și nu numai. Trebuie ținut seama că în această competiție se întâlnesc și se confruntă rezultatele pedagogiei formatoare și educatoare de talente interpretative, autentice începuturi de carieră, capabile a garanta viitorul muzicii în România și în lume. Asistând  la desfășurarea concursului – secțiunea Canto – urmărind în paralel și alte secțiuni, apreciez că ideea inițiatoare a devenit în timp o formulă profesională prestigioasă, ce se aliniază pe orizontul celor mai de seamă evenimente artistice competitive anuale. Ca Președinte al Uniunii Criticilor Muzicali din România “Mihail Jora” urmăresc, împreună cu partenerii mei de activitate, mersul și rezultatele acestei competiții care este sprijinită de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Tulcea. Sunt sigur că acest eveniment are un viitor de mare anvergură pentru arta națională muzicală românească.”

 

Ioan HolenderIoan Holender,
Fost Director a Operei din Viena si al Festivalului George Enescu

“Sunt impresionat de numărul mare de participanți, înscriși an de an la acest Concurs.”

 

 

Gabriel CroitoruGabriel Croitoru, violonist, profesor universitar doctor
Universitatea Națională de Muzică București

„Organizatoric vorbind, concursul George Georgescu este unul dintre cele mai bine reprezentate pe harta concursurilor de specialitate din România. Nu în ultimul rand, as dori sa salut prezenta și implicarea efectiva a familiei marelui nostru muzician, prezenta ce s-a constituit într-un imbold de urmat pentru tinerii, dar ambițioșii muzicieni de mâine.”

 

Vasile TuguiVasile Țugui, profesor doctor
Universitatea Națională de Muzică București

Concursul cinstește memoria unei mari personalități naționale și internaționale a Baghetei care a pornit în lume de pe aceste meleaguri, cucerind prin arta sa un loc etern în Pantheonul Muzicii.
Spre deosebire de alte competiții, concursul de interpretare muzicala cred ca nu are decât câștigători, experienta, aflarea poziției în ierarhia valorica a generației, cunoașterea potențialului și a nivelului performantei într-un anumit moment etc.
Aceasta a fost ideea generoasa ce a animat, de-a lungul anilor, juriile fiecărei secțiuni a concursului, care- trebuie remarcat- s-a îmbogățit în anii din urma și cu cea de muzica de camera.
Lista laureaților și a câștigătorilor Marelui Premiu- oferit
de regretata doamna Tutu George Georgescu și de doamna Ioana Georgescu- conferă Concursului Internațional de Interpretare « George Georgescu » o carte de vizita de invidiat.”

 

Octavian Lazar Cosma Octavian Lazăr Cosma, compozitor, profesor doctor, fost președinte al Uniunii Compozitorilor din România

„Sunt impresionat că acest concurs există!
Mai presus de orice, trebuie subliniat ca acest Concurs poarta numele ilustrului muzician George Georgescu, care într-un fel reprezinta aceste meleaguri  și prin deosebita sa măiestrie și aura pe care o cunoaștem cu toții, fără îndoiala ca o va răsfrânge cumva acestui concurs. Eu, într-adevăr sunt prezent pentru a doua oara aici, în Tulcea și doresc sa spun foarte sincer ca sunt impresionat de faptul ca acest concurs, exista, se menține, ca nu s-a destrămat, n-a murit ca și altele multe, care iau ființă ca după scurt timp sa dovedească a fi fost doar foc de paie. Se pare ca acest concurs la Tulcea prinde aripi pentru ca spre surprinderea mea, am constatat ca fata de anul trecut, sunt mult mai multi elevi, tineri muzicieni înscriși, dornici de a-și adjudeca aceste trofee care sunt puse la bătaie și fără îndoiala ca, menirea unui asemenea concurs este sa stimuleze elevii, copiii, tinerii care vor bate cat mai curând la porțile consacrării marii muzicii. Este un domeniu și un tărâm extraordinar dar extrem de pretențios pentru ca solicita efortul constant de zi cu zi, pentru studiu , pentru aprofundarea respectivelor partituri…..
Fără îndoială ca trebuie sa mulțumim profesorilor care i-au îndrumat și nu în ultimul rand organizatorilor tulceni care înțeleg menirea unui astfel de concurs și doresc sa-l perpetueze.”

 

Dan BuciuDan Buciu, profesor universitar,
compozitor, fost Rector al Universității Muzicale București și fost președinte al Juriului

„Concursul muzical „George Georgescu”, organizat de Liceul de Muzica din Tulcea ,sta sub patronajul artistic al unuia dintre cei mai valoroși dirijori europeni de la mijlocul secolului XX, maestrul George Georgescu, născut la Sulina acum 110 ani. Respectându-și mentorul spiritual, Concursul se dovedește a fi o competiție serioasa, dificila prin standardele ridicate pe care le păstrează.Pe viitor ar putea dedica și dirijatului o secțiune speciala ! MAESTRUL ar fi incantat!”

(Dan Buciu, ex președinte al Concursului ce poarta numele unuia dintre dirijorii sai favoriți,pe care a avut șansa sa-l ovaționeze de multe ori sub cupola Ateneului Roman.)

 

Vladimir OrloffVladimir Orloff , Violoncelist

“Acest Concurs este o ocazie extraordinară de a-i întâlni, sub semnul Maestrului nostru George Georgescu, pe tinerii muzicieni aflați pe calea afirmării.”

 

 

Serban SoreanuȘerban-Dimitrie Soreanu, profesor universitar doctor
Universitatea Națională de Muzică București

„Apreciez ca benefica inițiativa tulcenilor de a iniția aici, la porțile Deltei,un asemenea concurs, bine organizat, căruia ii prevăd un mare viitor- un concurs internațional pentru ca Tulcea poate și trebuie sa-l facă.”

„Tulcea este un loc binecuvântat de Credință în puterea naturala a Artei în genere, a Muzicii în speță, iar Concursul organizat în Universul benefic al Liceului de artă reprezinta un succes cultural, educational demn de respect, aici și acum în România !
Gândul meu bun tuturor celor care au ridicat la rang de eveniment competitiv Concursul care oferă, fără frontiere, posibilitatea celor mai buni tineri muzicieni sa își adeverească vocația.”

 

mihai brediceanuMihai Brediceanu, dirijor
fost director al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale București

„Felicit frumoasa reușită și înaltul nivel al concursului ceea ce reprezinta un real succes în peisajul școlilor de muzica  din tara. Va urez sa păstrați și pe mai departe ceea ce ați înfăptuit cu dragoste și truda.”

 

 

Ionescu Ilarion GalatiIlarion Ionescu Galați, dirijor și violonist

“Concursul George Georgescu este unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din România. Pe lângă faptul că reamintește pe personalitatea marelui dirijor, el încurajează școala muzicală națională, onorează atât orașul Tulcea cât și țara. Doresc din tot sufletul ca acest eveniment să dăinuiască și să nu dispară așa cum se întâmplă cu atâtea altele.”

 

Eleonora EnachescuEleonora Enăchescu, profesor universitar doctor,
Universitatea Națională de Muzică București

„Mi-aduc aminte cu încântare de numeroasele chipuri  ce s-au perindat prin fata mea în timpul concursurilor. Unii au plecat învingători, alții cu speranțe sau dimpotrivă, cu mici dezamăgiri, însă cu siguranță mai « învățați », iar în memoria lor afectiva, cu imagini luminoase de oameni și locuri”

 

Corneliu Gheorghe Solovăstru , profesor doctor,
Universitatea de Arte „George Enescu” Iași

„Plăcerea de a reveni aici se datorează faptului ca am simțit entuziasmul și pasiunea colectivului de profesori de la Liceul de Arta G Georgescu, fata de aceasta lume deosebita a sunetului, oameni care se lupta și fac niște eforturi fantastice pentru ca aceasta substanță rara a sufletului nostru care este muzica, sa nu se piardă.
Toți oamenii din lumea artei privesc cu seriozitate acest concurs.”

 

Valeriu Maior, conferențiar profesor doctor
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca

„Ce înseamnă Tulcea pentru mine ?… In primul rand, o mare ambiție de a exista a Liceului de Arta, o mare ambiție de a organiza un concurs muzical în condițiile în care nu sunt bani, în care mult tineret merge spre cluburi sau în care mult tineret sta doar în fata calculatorului… De-a lungul anilor am văzut cum tineretul din Tulcea se îndreaptă spre muzica, spre desen, dansuri, sport. Si pentru aceasta, toți profesorii care au depus eforturi pentru a menține aceasta stare de spirit merita recunoștința noastră, a celor care dorim ca educația și frumosul sa vegheze formarea generației viitoare…Si nu în ultimul rand, Tulcea, veche și noua, are un parfum aparte care te-nfășoară cu o adiere de nostalgie…”

Maria Marica Marele Premiu 2015 TulceaMaria Marica, violonistă
Marele premiu “George Georgescu” (2015)

“Marele Premiu al Concursului “George Georgescu” a fost pentru mine o mare surpriză, venisem la concurs fără nicio așteptare și am plecat acasă cu Marele Premiu. A fost o mare onoare pentru mine să câștig  acest premiu dar și să mă întorc la Tulcea pentru a susține un recital, un an mai târziu. Concursul “George Georgescu” va rămâne mereu în amintirea mea ca o experiență minunată și este motivul pentru care și Tulcea a ajuns un loc foarte drag mie.”

 

Mircea Gogoncea Marele Premiu 2003 Mircea Gogoncea, chitarist
Marele premiu “George Georgescu” (2003)

“Distincția obținută în anul 2003 la Concursul “George Georgescu” reprezintă primul Mare Premiu care mi-a fost acordat de-a lungul întregii mele cariere. Ediția din 2003 a Festivalului reprezintă una dintre amintirile pe care le păstrez cu cel mai mare drag în inimă. Oamenii pe care i-am cunoscut ca urmare a premiului – în special doamnele Tutu Georgescu și Ioana Rațiu-Răileanu – sunt printre cele mai deosebite persoane pe care le-am întâlnit. Iar premiul în sine reprezintă una dintre cele mai onorante premii pe care le-am primit de-a lungul anilor și continuă să se afle la loc de frunte în CV-ul meu actual, treisprezece ani mai târziu. Sunt foarte recunoscător pentru existența Concursului Internațional George Georgescu și sunt mândru că fac parte dintre laureații săi.”

Stefan CazacuStefan Cazacu, violoncelist, Marele Premiu “George Georgescu” (2007)

“A fost primul mare Concurs la care am participat , iar după ce am câștigat Marele Premiu , cariera mea artistica a luat avânt”

 

Bogdan PredaBogdan Preda, flautist, Marele Premiu “George Georgescu” (2014)

Acest concurs a însemnat pentru mine o etapa importanta, fiind cel mai prestigios concurs câștigat de mine,un pilon care va sta mereu la baza dezvoltării mele profesional artistice și o confirmare ca menirea mea este sa transmit mai departe bucuria și frumusețea muzicii. ”

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Concursul international de interpretare George Georgescu